Problemen bij het rijden, proppen maken bij het eten of koliek…..
Allemaal klachten die veroorzaakt kunnen worden door problemen aan het gebit.

Haken

Wilde paarden, of paarden in natuurgebieden grazen de hele dag door. Ze nemen niet alleen gras op, maar ook jonge twijgen of bijvoorbeeld riet. Ook eten ze de bast van jonge takken af. Het gebit slijt daardoor veel gelijkmatiger af dan het gebit van onze hobby en/of sportpaarden.
Door onvoldoende gebruik van het gebit kunnen problemen ontstaan. Regelmatig zien we paarden met haken op de kiezen. Deze kunnen vlijmscherp worden en in het wangslijmvlies prikken. Dat kan pijnlijk zijn bij rijden of eten. Deze haken zijn goed weg te slijpen met een handvijl of met onze elektrische rasp.

Wolfskiezen

Niet ieder paard heeft wolfskiesjes, bij sommige paarden zijn ze wel aanwezig, maar zitten ze onder het tandvlees.
Wolfskiesjes zitten meestal in de bovenkaak. Het zijn de eerste kiezen in de rij. Vaak veroorzaken deze kiesjes problemen bij het rijden (met het hoofd schudden of niet willen afbuigen naar een kant), omdat het bit ertegen aan ligt en ze erg scherp zijn.
Meestal worden ze dan ook verwijderd.

Doppen

Als een paard wisselt, drukt een nieuwe tand of kies de melktand er uit. Soms blijven restanten van een melkkies op de nieuwe kies achter. Dat noemen we doppen op de kiezen. Doppen kunnen logischerwijs voor problemen zorgen bij het kauwen. In dat geval kunnen ze relatief eenvoudig worden verwijderd.

Om problemen voor te blijven adviseren wij het gebit van uw paard minimaal éénmaal per jaar te laten controleren.