Schapen en Geiten

U kunt altijd een beroep op ons doen voor het behandelen van uw zieke dieren. Ook voor vaccinaties, ontwormen en gerichte adviezen over schapen en geiten kunt u bij ons terecht.

 

lammetjeSchapen Nieuws
Actueel nieuws van vakblad Het Schaap.

Ziek door dier: ?Neem risico?s voor mensen serieus?
In de lammerperiode staan van dier op mens overdraagbare aandoeningen wederom in de schijnwerpers. Volgens René van den Brom, Mark van der Heijden en Ans van Lier zijn de risico?s op besmetting nog altijd aanwezig.
Walliser Schwarznase beste schaap VSS in 2022
Een Walliser Schwarznase-ooi van Janouk Marquinie blijkt het beste schaap te zijn dat de Vereniging van Speciale Schapenrassen in 2022 inschreef. De ooi kreeg een uniek hoge score.
Marktnoteringen van ooien en rammen omlaag
Ooien en rammen kregen vorige week lagere marktnoteringen op de veemarkten in Nederland. De dieren brachten ?2,50 tot ?5 minder op.
Ministerie wil brede dialoog over wolf
Het ministerie van LNV wil een brede maatschappelijke dialoog over de positie van de wolf in Nederland.
Twaalf vragen en antwoorden over de lammertijd
De lammertijd is een mooie tijd, maar ook erg druk. Soms is er even de vraag: hoe zit dat ook alweer? Wij legden twaalf vragen voor aan Karianne Peterson van Royal GD.
Slachtschapen krijgen hogere marktprijzen
De marktprijzen van slachtschapen stegen vorige week op de veemarkten in Bunnik en Leeuwarden. De prijzen liggen in Leeuwarden wel veel hoger dan in Bunnik.
NTS-ram bevorderd tot premieram
Texelaarram NL00586-91994 heeft het predicaat premieram toegekend gekregen op basis van de kwaliteit van zijn lammeren.
Lagere marktprijzen van rammen in Bunnik
Op de veemarkt in Bunnik gingen de rammenprijzen vorige week omlaag. In Bunnik wordt veel minder betaald dan in Leeuwarden en Purmerend.
Ingekruld ooglid vaak te laat behandeld
Schapenhouders laten een lam met een ingekruld ooglid vaak te laat behandelen. Snel een krammetje zetten helpt veel.
Bunnik start 2023 met deels betere prijzen
Op de veemarkt in Bunnik stegen in de eerste week van 2023 de marktprijzen van slachtschapen en ooien. De noteringen gingen omhoog terwijl er veel meer aanbod was.
Rendac: ophalen duurder, verwerken goedkoper
Rendac gaat dit jaar flink hogere tarieven rekenen voor het ophalen van dode schapen. De kosten voor het verwerken van kadavers dalen ook fors.
Zeldzame wormsoort aangetroffen bij schaap
Royal GD heeft bij een schaap de zeldzame grote longworm ontdekt. Bij schapenhouders is vaak vrees voor longwormen bij hun vee.
?Nederland moet zich houden aan Europese regels voor de wolf?
Zelfs al zou Nederland de uitdijende wolvenpopulatie in ons land willen beheren, dan kan dat nu nog niet. Er is nog geen sprake van een ?gunstige staat van instandhouding? van dit roofdier. Het ministerie van LNV grijpt dus niet in. Preventie blijft het belangrijkste.
Jaaroverzicht 2022: tegenvallende marktprijzen
Een jaar met dalende marktprijzen. Dat kenmerkt 2022. Alle prijzen van schapen en lammeren lagen in de tweede helft van het jaar een heel stuk lager dan in de eerste helft.
Wolvenschade: Drenthe meest getroffen
Wolven vallen vooral in Drenthe schapen aan. Dat blijkt uit een rapportage van BIJ12.
Terugblik 2022: top tien nieuwsberichten
Het nieuwe jaar is uit de startblokken, maar we kijken nog even terug. Dit is de top tien van meest gelezen nieuwsberichten op hetschaap.nl in 2022.
Goede marktstemming in Leeuwarden
De veemarkt in Leeuwarden sluit 2022 af met stijgende prijzen. Zowel slachtschapen als slachtlammeren brachten meer op in de laatste kalenderweek van het jaar.
Geen CL meer gevonden bij heideschapen
Vorig jaar werd CL ontdekt in een koppel Drentse Heideschapen. Dit jaar is onderzocht of de bultenziekte op meer bedrijven binnen de Fokkersvereniging Het Drents Heideschaap en Schoonebeekers voorkomt. Gelukkig zijn er geen nieuwe gevallen gevonden. Toch is het gevaar op insleep niet weg.
Ooien noteren lager op veemarkten
Op de veemarkten in Leeuwarden en Purmerend brachten ooilammeren vorige week minder op. De noteringen daalden er met ?2,50.
Drachtige ooien hebben nu vaak extra ruwvoer nodig
Drachtige ooien die nu worden geweid, hebben vaak extra ruwvoer nodig. De kwaliteit van het gras dat ze grazen schiet veelal tekort.
Subsidie wolfwering voor heel Brabant
Schapenhouders en terreinbeherende organisaties in heel Noord-Brabant kunnen binnenkort subsidie krijgen op wolfwerende maatregelen.
Subsidie voor Nederlandse zeldzame schapen
Vanaf 2023 kunnen houders van oorspronkelijke en zeldzame rundvee-, geiten- en schapenrassen subsidie aanvragen. De subsidieregeling valt onder het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) en geldt tot en met 2027. Om in aanmerking te komen zijn er voorwaarden, hier zetten we de belangrijkste op een rij.
?Verplichte wolvenafrastering nog niet aan de orde?
Schapenhouders zullen niet worden vervolgd als zij hun vee onvoldoende beschermen tegen wolven. Dat laat het ministerie van Landbouw weten.
Gemiddelde prijzen slachtlammeren zakken
Op de veemarkten in Bunnik en Leeuwarden gingen vorige week de noteringen van slachtlammeren omlaag. De gemiddelde marktprijzen van slachtlammeren daalden daardoor met ruim 4 euro.
Goudjakhals doodde Friese schapen
Een goudjakhals heeft op 8 oktober in het Friese Ferwerd 3 schapen doodgebeten. Dat blijkt uit de resultaten van DNA-onderzoek
Groot onderzoek naar zoönosen op schapenbedrijven
RIVM en NVWA starten volgende maand een onderzoek naar ziekteverwekkers die ook voor mensen besmettelijk zijn. Het vindt plaats op 200 schapenbedrijven.
Veertig jaar Schapenstamboek De Noordhollander
Het stamboek van de Noordhollander bestaat veertig jaar. Het jubileum werd feestelijk gevierd bij een van de leden. Fervent Noordhollanderhouder, en lid van bijna het eerste uur, Henk Verheul uit Loenen, blikt terug op veertig jaar ontwikkeling.
Prijsdruk door hoog aanbod in Bunnik
De marktprijzen van slachtschapen en slachtlammeren gingen vorige week allemaal omlaag op de veemarkt in Bunnik. De aanvoer van schapen en lammeren is er behoorlijk hoog.
Ministerie LNV: ?Nederland mág wolf niet verjagen?
Het ministerie van Landbouw ziet geen wettelijke mogelijkheden om wolven in ons land te verjagen of bejagen. De wolvenpopulatie is nog niet levensvatbaar.
Het Schaap en GD organiseren kennisavonden in januari
Vakmedium Het Schaap en Royal GD organiseren in januari twee kennisavonden voor schapenhouders. De eerste is in een zaal van GD, de tweede een online uitzending.

Contact

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag: van 8.00 tot 16.30 uur.
’s morgens: tussen 8-9 uur telefonisch spreekuur voor o.a.

  • aanvragen van visites
  • bestellen medicijnen
  • behandel advies

In het dekseizoen (april t/m augustus) dagelijks (maandag t/m zondag) tussen 8 en 9 uur ‘s morgens open spreekuur vruchtbaarheidsbegeleiding paard op de praktijk.

Adres:
Diergeneeskundig Centrum De Greidhoeke
Tjerkwerderweg 3a
8701PK Bolsward

Algemeen telefoonnummer:       
0515-573062

Voor de avond-, nacht- en weekenddiensten is er een dienstregeling in samenwerking met “Dierenartsenpraktijk Wommels” en “Dierenartsenpraktijk De Dijken” uit Witmarsum.

Fax:       
0515-580286

Email adres:
info@degreidhoeke.nl